Surdeg – Fördeg

Efter att jag matade grunden igår fick den stå på diskbänken men +Susanne Isaksson hade ändå fått stängsla in den i en skål under dagen så den inte rymde!
Idag var det alltså dag 5 och dags att sätta en fördeg inför morgondagen, försökte googla runt lite som man alltid gör men hittade inget som verkade riktigt super. Har ju nog med grund för flera försök så vi bestämde att experimentera lite.

Ingredienser – fördeg 1

  • 1dl surdegsgrund
  • 3dl vatten
  • 240gr (4dl) Mörk glutenfri mix

Vi började med 2dl vatten men tyckte den såg för tjock ut jämfört med de videoklipp som fanns tillgängliga. Glutenfritt mjöl har en benägenhet att suga i sig mer vatten än vanligt så vi ökade på med 1dl till. Vi får se hur resultatet ser ut i morgon om det blir ännu en till i nästa omgång!

Japp, vår assistent från 1950 fungerar kanon.

Den färdiga fördegen som ska jäsa tills i morgon

 Jag vet ju inte hur den ska se ut egentligen men det kändes hyffsat så vi satte på locket och nu ska degen få jäsa tills i morgon förmiddag när Sussa kan fortsätta jobbet med den. Lite synd att jag är på jobbet men hon har lovat att dokumentera allt 😀

Grunden fick ju uppenbarligen inte plats i burken vi använde innan så Sussa diskade upp en pasta burk som rymmer lite mera. Nu får den stå i kylen tills vi testar nästa gång. Efter ett tips bör man ta ut den dagen innan och mata den med en laddning så att den kommer igång före baket!

Loading Facebook Comments ...

No Trackbacks.