• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Glutenfria Maken

  • Start
  • Recept
  • Boktips
  • Recensioner
  • Bakgrund

Porterstek

29 december, 2014 by Erik Näsström Leave a Comment

Gå till recept Skriv ut receptet

Varför inte byta ut söndagssteken mot en supergod porterstek istället. Den sköter sig själv nästan hela tiden och kan med stor fördel lagas redan dagen före så att den hinner dra i sig av smakerna.

Porterstek

Skriv ut receptet Pin Recipe
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 10 minuter
Portioner 8

Ingredienser
  

  • 1,6 kg stek benfri
  • 3.5 dl Porter se kommentar nedan
  • 1,5 dl kinesisk soja
  • 1,5 dl outspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
  • 6 st svartpepparkorn
  • 6 st krossade enbär
  • 2 tsk timjan torkad
  • 2 st stora vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 2 st köttbuljongtärningar

Såsen

  • 8 dl sky
  • 4 msk Maizena Majsstärkelse
  • 1 dl Vatten
  • 2 dl grädde

Instruktioner
 

  • Välj en gryta som är bara lite större än steken, det skall inte vara för rymligt helt enkelt.
  • Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp tills buljongen löst sig.
  • Lägg ner köttet och småkoka i ca 30 minuter innan du vänder på köttbiten.
  • Sätt in en termometer i den tjockaste delen och vänta tills köttet når 70-75ºc. (ca 1-1,5 timmar)
  • Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten.
  • Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås!
  • Rör ut Majsstärkelsen i 1dl vatten.
  • Häll ned grädden i skyn tillsammans med majsstärkelselösningen och låt den sjuda några minuter. (Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!)
  • Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.

Anteckning

Angående Porter:
Vi använder oss av Carnegie Porter på 3,5% eftersom den är tillgänglig i livsmedelsaffärerna och tidigare tester hos SLV har satt den under gränsvärdet. Om du är osäker och vill testa någon annan så hänvisar jag till SLV's rapport från 2013 där du kan hitta aktuella värden för olika porter.
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf
Serveringsförslag:
Ugnsstekta potatisklyftor är perfekt till. Annars hemmagjort potatismos eller vanlig kokt potatis. Gärna stekta smålökar (sockra lite på dem när du steker så blir de vackra). Sockerärter, haricot verts mm passar också till. Och lite gelé.

Filed Under: Recept Tagged With: Kött, Middag, Varmrätt

Previous Post: « Nytt Bröd: Baka gott utan gluten
Next Post: Kladdkaka med daimpannacotta »
  • Facebook
Loading Facebook Comments ...

No Trackbacks.

Primary Sidebar

Etiketter

Boktips Brunch Bröd Budget Celiaki Efterrätt Europeiskt Fest Fisk Friterat Frukost Glutenfritt Godis Husman Husmanskost Italienskt Jul Kakor Kalljäst Kallskuret Kams Kyckling Kött Langos LCHF Lunch Lyxigt Marknadsmat Marmelad Middag Paj Palt Pasta Pizza Pålägg Rustikt Snabbmat Snabbt och Smidigt Soppa Surdeg Svensk mat Tillbehör Traditionellt Varmrätt Vegetariskt

Populära inlägg och sidor

  • Kalljästa frukostfrallor
  • Glutenfria Langos
  • Bästa glutenfria hamburgerbrödet!
  • Glutenfri Rice Krispies tårta
  • Glutenfri Fish & Chips
  • Glutenfri Napolitansk Pizza
  • Italienskt bröd
  • Porterstek
  • Flapjacks
  • Glutenfria Mazariner med Toscatäcke

Senaste inläggen

  • Glutenfri Napolitansk Pizza
  • Flapjacks
  • Skyddad: Glutenfri Palt
  • Glutenfria Langos
  • Rustikt lantbröd

Sök

Taggar

Boktips Brunch Bröd Budget Celiaki Efterrätt Europeiskt Fest Fisk Friterat Frukost Glutenfritt Godis Husman Husmanskost Italienskt Jul Kakor Kalljäst Kallskuret Kams Kyckling Kött Langos LCHF Lunch Lyxigt Marknadsmat Marmelad Middag Paj Palt Pasta Pizza Pålägg Rustikt Snabbmat Snabbt och Smidigt Soppa Surdeg Svensk mat Tillbehör Traditionellt Varmrätt Vegetariskt

Populära inlägg och sidor

  • Kalljästa frukostfrallor
  • Glutenfria Langos
  • Bästa glutenfria hamburgerbrödet!
  • Glutenfri Rice Krispies tårta
  • Glutenfri Fish & Chips
  • Glutenfri Napolitansk Pizza
  • Italienskt bröd
  • Porterstek
  • Flapjacks
  • Glutenfria Mazariner med Toscatäcke

Taggar

Boktips Brunch Bröd Budget Celiaki Efterrätt Europeiskt Fest Fisk Friterat Frukost Glutenfritt Godis Husman Husmanskost Italienskt Jul Kakor Kalljäst Kallskuret Kams Kyckling Kött Langos LCHF Lunch Lyxigt Marknadsmat Marmelad Middag Paj Palt Pasta Pizza Pålägg Rustikt Snabbmat Snabbt och Smidigt Soppa Surdeg Svensk mat Tillbehör Traditionellt Varmrätt Vegetariskt

Footer

Copyright © 2023 Glutenfria Maken on the Foodie Pro Theme