Flapjacks

”Come, thou shant go home, and we’ll have flesh for holidays, fish for fasting-days, and moreo’er puddings and flap-jacks, and thou shalt be welcome.”

Pericles, Prince of Tyre (Act II Scene I) William Shakespear – 1607
Gå till recept

Flapjacks är ett populärt snacks och passar perfekt till mellanmål, nu var det högst troligt inte samma typ av flapjacks som Shakespear menade utan någon annan form av efterrätt. Den moderna formen av flapjacks träder fram runt 1930 talet och går under många olika namn men i grunden är det en ”bar” med grunden i havre, farinsocker och olika nötter, bär och fröer!

Vi brukar alltid ha med oss när vi är ute på lite längre promenad med våra hundar, inlindade i lite smörpapper klarar dom sig bra och ger ett välkommet energitillskott.

Celine

Flapjacksen är buslätta att göra så hela familjen kan vara med, går bra att frysa med vilket kan få dom att räcka lite längre för dom är försvinnande goda!

Flapjacks

Härligt mjuka och sega havrekakor med jordnötssmör, sirap, tranbär och aprikos. Doppa ändarna på kakorna i smält choklad eller ringla över!
Tillagningstid 1 t
Total tid 1 t
Måltid Kakor, Snack
Kök American
Portioner 20 st
Kalorier 248 kcal

Ingredienser
  

Havrekakor

  • 175 g Smör
  • 2 dl Rörsocker
  • 0,5 dl Ljus sirap
  • 100 g Jordnötssmör
  • 8 dl Havregryn Ren havre
  • 0,5 dl Salta Jordnötter grovhackade
  • 1 dl Tranbär hackade
  • 1 dl Aprikoser hackade

Garnering

  • 150 g Mörk choklad

Instruktioner
 

  • Smält smöret. Tag från värmen. Rör i rörsocker, sirap och jordnötssmör.
  • Tillsätt havregryn, nötter och torkad frukt.
  • Platta ut smeten i en form, ca 20×25 cm, med bakplåtspapper. Tryck ordentligt så att det blir riktigt kompakt.
  • Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 20 min. Låt kakan svalna i formen.
  • Skär i lagom avlånga bitar.

Garnering

  • Hacka och smält chokladen över vattenbad. Doppa kakornas ändar i chokladen alternativt ringla över. Låt stelna på bakplåtspapper
Keyword Kakor, Snacks, Sött
Loading Facebook Comments ...

No Trackbacks.