Rustikt lantbröd

Sussas Lantbröd

Ni vet det där speciella ljudet som en icke glutenfri baguette kan göra när man trycker på skorpan… så är det här brödet! Det är dessutom inte så komplicerat att att göra men den dubbla jäsningen tar en liten stund men tro mig… det är värt det!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 t
Jästid 2 t
Total tid 3 t 30 minuter
Måltid Bröd, Brunch, Frukost
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

  • 8 g Torrjäst
  • 20 g Florsocker
  • 150 g Varmt vatten till jästen
  • 240 g Vatten till Fiberhusken
  • 20 g Fiberhusk
  • 130 g Havremjöl
  • 100 g Potatismjöl
  • 90 g Fullkornrismjöl
  • 10 g Salt
  • 12 g Äppelcidervinäger

Instruktioner
 

  • Blanda i en liten skål jästen, varmt vatten och socker. Ställ åt sidan i ca 10-15 minuter tills ett skum har bildats
  • Blanda i en separat skål fiberhusk och 240g vatten väl. Efter 15-30 sekunder kommer den att bli geleaktig.
  • Blanda i en stor skål havremjöl, fullkornrismjöl, potatismjöl och salt tills det är jämnt fördelat.
  • Blanda ned jästen, fiberhuskgelen och äppelcidervinägern i de torra ingredienserna. Bearbeta degen väl i 5-10 tills den är smidig och släpper från kanten antingen för hand eller med maskin.
  • Flytta degen till en lätt oljad yta och knåda medan du formar den till en boll. Flytta degen till en oljad bunke med skarven nedåt och täck med en fuktig bakduk. Låt jäsa i 1 timme eller tills den dubblat sin storlek.
  • När den har jäst stjälp ut degen på en lätt mjölad yta och knåda den försiktigt medan du formar den till en boll. Vänd den med skarven nedåt och rotera den på en yta utan mjöl för att försluta den.
  • Placera degen i en jäskorg på ca 20cm som du har pudrat med lite fullkornrismjöl med skarven uppåt, täck med en fuktig bakduk och låt jäsa 1 timme eller den har dubblerat sin storlek.
  • Medan degen jäser förvärm ugnen till 250ºC med en gjutjärnspanna på mittenfalsen och en långpanna på den lägsta nivån.
  • När degen har jäst färdigt vänder du ut den på ett bakplåtspapper och snittar toppen med valfritt mönster. Tag ut den varma gjutjärnspannan ur ugnen och för över bakplåtspappret med brödet på till den.
  • Placera gjutjärnspannan på mittenfalsen igen och lägg ett par isbitar mellan bakplåtspappret och pannan. Häll lite varmt vatten på den nedre långpannan och stäng sedan luckan.
  • Baka med ångan i 20 minuter och tag sedan ut långpannan med vattnet och sänk temperaturen till 230ºC. Fortsätt baka brödet i 40-50 minuter tills ytan är djupt mörkbrun. Börjar den bli bränd kan du täcka den med aluminiumfolie.
  • Låt svalna helt på ugnsgaller innan du skär upp brödet.
Keyword Bröd, Frukost, Glutenfritt, Vegetariskt
Loading Facebook Comments ...

No Trackbacks.