Sommaren 2020 kommer nog att minnas ett bra tag framöver, och i brist på marknader så får man göra lite marknadsmat på sin hemester istället!
Langos är ju en klassiker och lätt att slänga ihop hemma då dom inte innehåller några ovanliga ingredienser och topping kan man ta det man har hemma!
Tänk på fritösens storlek när du kavlar ut langosen, vi gjorde dom rätt tunna och dom bubblade upp bra men bli inte oroliga, dom sjunker ihop när man lägger på toppingen! Har man ingen fritös kan man göra det i en djup kastrull men tänk på säkerheten, oljan är riktigt varm och man kan lätt bränna sig.
Glutenfria Langos
Langos, den här maträtten som är sommarmarknadernas nationalrätt är så enkel och god att göra. Gör dom större eller mindre efter behov och om det skall vara en måltid eller bara ett snack!Fyllning är vad du är sugen på, traditionellt är det bara gräddfil och riven ost på men jag åt själv en i Budapest med nutella som var helt magisk. I Sverige brukar man ha t.ex. gräddfil, räkor, lök, stenbitsrom etc. men anpassas efter smak och tycke!
Equipment
- Fritös (alt. djup kastrull)
Ingredienser
- 2 st Kokta potatisar
- 25 g jäst
- 3 dl fingervarmt vatten
- 2 msk Fiberhusk
- 360 g Glutenfri mjölmix (motsvarar ca 6 dl)
- 1 tsk Salt
- 1 st Ägg
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 dl Rapsolja
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 min tills den har blivit gele.
- Arbeta in mjölmixen, saltet, potatisarna och ägget till en smidig deg, förslagsvis i matberedare eller assistent.
- Låt jäsa under bakduk 60 min tills den har dubblerat storleken.
- Stjälp upp på mjölat bakbord, knåda ihop degen och dela den i ca. 8 delar.
- Kavla ut kakor ca 3-5mm tjocka och låt dom vila 10 minuter under bakduk
- Riv eller pressa ned vitlöken i ca 1 dl matolja för pensling.
- Fritera dom försiktigt och vänd dom efter någon minut för att fritera båda sidorna.
- Pensla med vitlöksoljan och lägg på valfri topping.
Anteckning
Dom fungerar perfekt som efterrätt med Nutella på, skippa då vitlöksoljan efter friteringen!
No Trackbacks.