Langos, den här maträtten som är sommarmarknadernas nationalrätt är så enkel och god att göra. Gör dom större eller mindre efter behov och om det skall vara en måltid eller bara ett snack!Fyllning är vad du är sugen på, traditionellt är det bara gräddfil och riven ost på men jag åt själv en i Budapest med nutella som var helt magisk. I Sverige brukar man ha t.ex. gräddfil, räkor, lök, stenbitsrom etc. men anpassas efter smak och tycke!
Måltid Dessert, Lunch, Middag
Kök Östeuropeiskt
Diet Gluten Free
Keyword Marknadsmat
Tillagningstid 30 minuterminuter
Jäsning 1 timmetimme
Total tid 1 timmetimme30 minuterminuter
Servings 8st
Equipment
Fritös (alt. djup kastrull)
Ingredienser
2stKokta potatisar
25gjäst
3dlfingervarmt vatten
2mskFiberhusk
360gGlutenfri mjölmix(motsvarar ca 6 dl)
1tskSalt
1stÄgg
1stVitlöksklyfta
1dlRapsolja
Instruktioner
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 min tills den har blivit gele.
Arbeta in mjölmixen, saltet, potatisarna och ägget till en smidig deg, förslagsvis i matberedare eller assistent.
Låt jäsa under bakduk 60 min tills den har dubblerat storleken.
Stjälp upp på mjölat bakbord, knåda ihop degen och dela den i ca. 8 delar.
Kavla ut kakor ca 3-5mm tjocka och låt dom vila 10 minuter under bakduk
Riv eller pressa ned vitlöken i ca 1 dl matolja för pensling.
Fritera dom försiktigt och vänd dom efter någon minut för att fritera båda sidorna.
Pensla med vitlöksoljan och lägg på valfri topping.
Anteckning
Dom fungerar perfekt som efterrätt med Nutella på, skippa då vitlöksoljan efter friteringen!