• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Glutenfria Maken

  • Start
  • Recept
  • Boktips
  • Recensioner
  • Bakgrund

Glutenfri Napolitansk Pizza

13 juli, 2021 by Erik Näsström Leave a Comment

Gå till recept Skriv ut receptet

2019 besökte vi en restaurang som hade en äkta italienare som ägare och kock och pizzorna var lovordade från alla som varit där. Hoppfulla beställde vi en glutenfri pizza och förväntade oss samma sak som våra vänner som varit Italian vittnat om, pizzor som var precis som ”normala” pizzor.

Glutenfri pizza på Italiens restaurang

Ja tyvärr blev vi ju enormt besvikna, inga bubbliga kanter och botten påminde mest om halvkokta lasagneplattor. Min bror och en bekant som var med fick smaka och blev lite chockade över hur hemsk den faktiskt var. Där och då svor jag att mitt nästa mål skulle vara att fixa en äkta glutenfri napolitansk pizza och här är resultatet. Fler bilder finns under receptet.

Glutenfri Napoletansk Pizza

Jag satte ett mål för mig själv att jag skulle lyckas göra glutenfri pizza till min fru som är så lik "riktig" pizza som det bara går…
Skriv ut receptet Pin Recipe
Tillagningstid 5 minuter minuter
Måltid Dessert, Efterrätt, Main Course, Middag
Kök Italian
Portioner 6 Pizzor

Equipment

  • Pizzaugn, alt. pizzasten eller pizzastål i vanlig ugn.

Ingredienser
  

  • 1000 g Caputo Fioreglut mjöl (svensk butik: Italianissimo)
  • 800 g Vatten
  • 40 g Salt
  • 20 g Olivolja
  • 2-3 g Färsk jäst

Instruktioner
 

  • Blanda ut jästen i vattnet och se till att den löser upp sig helt
  • Tillsätt mjölet och kör på lägsta hastigheten på maskinen
  • När allt vatten är absorberat av mjölet tillsätt saltet lite i taget och låt det arbetas in.
  • När degen ser slät ut tillsätt olivoljan i omgångar så allt hinner blandas in ordentligt.
  • Eftersom den inte innehåller gluten behöver den inte bearbetas längre än att allt är blandat ordentligt.
  • Dela degen i 6 bitar á 300g och låt kalljäsa i 3-5 dagar
  • Tag ut degen ett par timmar i rumstemperatur innan den skall bakas
  • Då den inte är lika elastiskt som vanlig deg så gäller det att mer trycka ut den till en pizza än att sträcka ut den som en vanlig deg.

Anteckning

Traditionellt görs napoletansk pizza med väldigt litet jäst. Jag använder vanlig färsk brödjäst. Cirka 2-3 gram (Ungefär  som en ärta) om degen skall kalljäsa ett eller fler dygn, och 4-8 gram om degen skall jäsa i rumstemperatur och bakas samma dag. (Kalljäsning ger ett mycket bättre resultat, dock).
 
Grädda på hög värme, jag använder en pizzaugn där stenen är ca 400ºC-450ºC men du kan nå liknande resultat i en vanlig ugn om du t.ex. använder ett pizzastål långt upp och kör max värme.
Keyword Pizza, Snabbmat, Sommar

Det här receptet kräver lite planering men är helt klart värt det, genom att kalljäsa degen hinner enzymerna och jästen samarbeta mera och ger en extremt smakrik deg. Tänk på att använda jäst i storleken av en ärta bara annars kanske dom rymmer! Jag använder 1l matlådor med en degklump per låda som får stå i kylen, det bör vara möjligt att frysa dom i lådorna när de har jäst klart med men har inte testat ännu.

Jag köpte en vedeldad pizzaugn från Ooni på deras black friday rea och blev supernöjd, det finns flera andra märken och modeller men det viktiga är att komma upp i nog hög temp för snabb tillagning. Ett pizzastål eller pizzasten högst upp i ugnen på max värme kan fungera med.

Nedan kommer lite bilder från alla de Olika pizzor som vi har gjort hittills, om du testar eller har frågor så tveka inte att lämna en kommentar!

Filed Under: Recept Tagged With: Italienskt, Kalljäst, Pizza, Snabbmat

Previous Post: « Flapjacks
  • Facebook
Loading Facebook Comments ...

No Trackbacks.

Primary Sidebar

Etiketter

Boktips Brunch Bröd Budget Celiaki Efterrätt Europeiskt Fest Fisk Friterat Frukost Glutenfritt Godis Husman Husmanskost Italienskt Jul Kakor Kalljäst Kallskuret Kams Kyckling Kött Langos LCHF Lunch Lyxigt Marknadsmat Marmelad Middag Paj Palt Pasta Pizza Pålägg Rustikt Snabbmat Snabbt och Smidigt Soppa Surdeg Svensk mat Tillbehör Traditionellt Varmrätt Vegetariskt

Populära inlägg och sidor

  • Bästa glutenfria hamburgerbrödet!
  • Kalljästa frukostfrallor
  • Glutenfri Napolitansk Pizza
  • Glutenfri Rice Krispies tårta
  • Italienskt bröd
  • Glutenfria Langos
  • Glutenfri Fish & Chips
  • Glutenfri Pekanpaj
  • Köttfärsgratäng (LCHF & Glutenfri)
  • Banankrabbelurer

Senaste inläggen

  • Glutenfri Napolitansk Pizza
  • Flapjacks
  • Skyddad: Glutenfri Palt
  • Glutenfria Langos
  • Rustikt lantbröd

Sök

Taggar

Boktips Brunch Bröd Budget Celiaki Efterrätt Europeiskt Fest Fisk Friterat Frukost Glutenfritt Godis Husman Husmanskost Italienskt Jul Kakor Kalljäst Kallskuret Kams Kyckling Kött Langos LCHF Lunch Lyxigt Marknadsmat Marmelad Middag Paj Palt Pasta Pizza Pålägg Rustikt Snabbmat Snabbt och Smidigt Soppa Surdeg Svensk mat Tillbehör Traditionellt Varmrätt Vegetariskt

Populära inlägg och sidor

  • Bästa glutenfria hamburgerbrödet!
  • Kalljästa frukostfrallor
  • Glutenfri Napolitansk Pizza
  • Glutenfri Rice Krispies tårta
  • Italienskt bröd
  • Glutenfria Langos
  • Glutenfri Fish & Chips
  • Glutenfri Pekanpaj
  • Köttfärsgratäng (LCHF & Glutenfri)
  • Banankrabbelurer

Taggar

Boktips Brunch Bröd Budget Celiaki Efterrätt Europeiskt Fest Fisk Friterat Frukost Glutenfritt Godis Husman Husmanskost Italienskt Jul Kakor Kalljäst Kallskuret Kams Kyckling Kött Langos LCHF Lunch Lyxigt Marknadsmat Marmelad Middag Paj Palt Pasta Pizza Pålägg Rustikt Snabbmat Snabbt och Smidigt Soppa Surdeg Svensk mat Tillbehör Traditionellt Varmrätt Vegetariskt

Footer

Copyright © 2025 Glutenfria Maken on the Foodie Pro Theme