2019 besökte vi en restaurang som hade en äkta italienare som ägare och kock och pizzorna var lovordade från alla som varit där. Hoppfulla beställde vi en glutenfri pizza och förväntade oss samma sak som våra vänner som varit Italian vittnat om, pizzor som var precis som ”normala” pizzor.
Ja tyvärr blev vi ju enormt besvikna, inga bubbliga kanter och botten påminde mest om halvkokta lasagneplattor. Min bror och en bekant som var med fick smaka och blev lite chockade över hur hemsk den faktiskt var. Där och då svor jag att mitt nästa mål skulle vara att fixa en äkta glutenfri napolitansk pizza och här är resultatet. Fler bilder finns under receptet.
Glutenfri Napoletansk Pizza
Equipment
- Pizzaugn, alt. pizzasten eller pizzastål i vanlig ugn.
Ingredienser
- 1000 g Caputo Fioreglut mjöl
(svensk butik: Italianissimo ) - 800 g Vatten
- 40 g Salt
- 20 g Olivolja
- 2-3 g Färsk jäst
Instruktioner
- Blanda ut jästen i vattnet och se till att den löser upp sig helt
- Tillsätt mjölet och kör på lägsta hastigheten på maskinen
- När allt vatten är absorberat av mjölet tillsätt saltet lite i taget och låt det arbetas in.
- När degen ser slät ut tillsätt olivoljan i omgångar så allt hinner blandas in ordentligt.
- Eftersom den inte innehåller gluten behöver den inte bearbetas längre än att allt är blandat ordentligt.
- Dela degen i 6 bitar á 300g och låt kalljäsa i 3-5 dagar
- Tag ut degen ett par timmar i rumstemperatur innan den skall bakas
- Då den inte är lika elastiskt som vanlig deg så gäller det att mer trycka ut den till en pizza än att sträcka ut den som en vanlig deg.
Anteckning
Det här receptet kräver lite planering men är helt klart värt det, genom att kalljäsa degen hinner enzymerna och jästen samarbeta mera och ger en extremt smakrik deg. Tänk på att använda jäst i storleken av en ärta bara annars kanske dom rymmer! Jag använder 1l matlådor med en degklump per låda som får stå i kylen, det bör vara möjligt att frysa dom i lådorna när de har jäst klart med men har inte testat ännu.
Jag köpte en vedeldad pizzaugn från Ooni på deras black friday rea och blev supernöjd, det finns flera andra märken och modeller men det viktiga är att komma upp i nog hög temp för snabb tillagning. Ett pizzastål eller pizzasten högst upp i ugnen på max värme kan fungera med.
Nedan kommer lite bilder från alla de Olika pizzor som vi har gjort hittills, om du testar eller har frågor så tveka inte att lämna en kommentar!
No Trackbacks.