Blanda de torra ingredienserna i en matberedare, tillsätt smöret i små klickar. Vispa snabbt ihop ägget med citronsaften och tillsätt detta. Kör tills en deg bildas. Lägg in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 h.
Kavla ut degen mellan plastfolie och tryck sedan ut denna i en smord pajform. Börja sedan med fyllningen. (alt. förgrädda degen, se makens tips nedan)
Instruktioner för fyllningen
Vispa äggen lätt med en gaffel och tillsätt socker, sirap, det smälta smöret och vaniljessensen.
Hacka pecannötterna. (Vill du göra ett vackert mönster uppe på pajen så lämnar du ca. 40 nötter.)
Blanda i de hackade pecannötterna i smeten.
Häll pecannötsblandningen i pajskalet. (Lägg ev. hela pekannötter i ett mönster ovanpå.)
Grädda i 175ºC i nedre delen av ugnen, i cirka 45 minuter. Fyllningen ska få en seg kolaaktig konsistens och inte vara flytande när pajen är klar.
Notes
Tips från maken: Eftersom fyllningen är helt rinnande finns det risk att den rinner genom botten och hamnar under pajskalet, se tipsen här nedan för hur du kan motverka det. Förgrädda gärna botten ca 10 minuter innan du häller på fyllningen, botten går faktiskt att förgrädda redan dagen innan om du sparar den i kylen över natten t.ex. Nagga eller fyll botten med okokta torra ärtor eller bönor för att förhindra att den reser sig vid förgräddningen. Lägg bakplåtspapper mellan degen och bönorna för att förhindra att de fastnar i varandra. Om du är rädd att kanterna skall bli brända så täck dom med aluminiumfolie som du viker ned över kanten medan du förgräddar den. Ett annat alternativ eller en lösning du kan använda samtidigt som att förgrädda är att pensla botten med ett vispat ägg eller äggvita med vatten. Proteinet i ägget kommer att skapa en barriär som skyddar botten.