Norrländsk landsksapsrätt som även kallas Kams, pitepalt, etc.Tänk på att inte hälla i alla 7dl mjöl på en gång utan det är beroende på hur mycket vätska potatisen har.
Måltid Lunch, Middag
Kök Husmanskost, Svenskt
Diet Gluten Free
Keyword Genuint, Husmanskost, Landskapsrätt
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagningstid 45 minuterminuter
Total tid 55 minuterminuter
Portioner 16paltar
Equipment
Gryta 10l eller större
Rivjärn/matberedare
Ingredienser
1lRå riven potatis(Vinterpotatis som t.ex. Bintje, King Edward eller Mandelpotatis)
5-7dlMjölmix(Finax röda)
3dlPofibrer
1,5dlGrov mix(Finax gröna)
Salt
Rimmat sidfläsk(Skär i små tärningar)
Instruktioner
Koka upp saltat vattnen i en stor panna (10 liter).
Riv potatisen fint (om det är mycket vätska i "rivet", häll då bort lite).
Blanda ihop med hjälp av en matberedare potatisen, mjölmixerna och Pofibrer till en deg. Smaka av med salt. (Smeten ska vara formbar men inte fast, hellre åt det lösa hållet så börja med 5dl fin mix.)
Dela degen i ca 16 bitar
Forma varje bit till en tjock kaka ca 8-10 cm i diameter och 2cm tjock.
Lägg lite sidfläsk mitt på kakan och vik ihop kanterna mot mitten så att du får en boll.
Lägg ner paltarna i det kokande vattnet med hjälp av en slev. Koka i ca 45 minuter eller tills alla paltar flyter vid ytan.
Anteckning
Tänk på att inte salta smeten allt för mycket då både fläsket och vattnet är saltat.Om du vill göra en vegetarisk variant gör du "flatpalt", d.v.s. en tjock platt palt utan fläsk i.Palten avnjuts bäst med lingonsylt och riktigt smör ??