1,5dloutspädd svartvinbärssaft eller 3 dl madeira eller portvin
6st svartpepparkorn
6st krossade enbär
2tsk timjantorkad
2st stora vitlöksklyftor
1st gul lök
2st köttbuljongtärningar
Såsen
8dlsky
4msk Maizena Majsstärkelse
1dlVatten
2dlgrädde
Instruktioner
Välj en gryta som är bara lite större än steken, det skall inte vara för rymligt helt enkelt.
Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp tills buljongen löst sig.
Lägg ner köttet och småkoka i ca 30 minuter innan du vänder på köttbiten.
Sätt in en termometer i den tjockaste delen och vänta tills köttet når 70-75ºc. (ca 1-1,5 timmar)
Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten.
Sila ner skyn i en stor kastrull - det ska bli MYCKET sås!
Rör ut Majsstärkelsen i 1dl vatten.
Häll ned grädden i skyn tillsammans med majsstärkelselösningen och låt den sjuda några minuter. (Någon kryddning behövs inte - den smakar massor!)
Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
Anteckning
Angående Porter: Vi använder oss av Carnegie Porter på 3,5% eftersom den är tillgänglig i livsmedelsaffärerna och tidigare tester hos SLV har satt den under gränsvärdet. Om du är osäker och vill testa någon annan så hänvisar jag till SLV's rapport från 2013 där du kan hitta aktuella värden för olika porter. http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdfServeringsförslag: Ugnsstekta potatisklyftor är perfekt till. Annars hemmagjort potatismos eller vanlig kokt potatis. Gärna stekta smålökar (sockra lite på dem när du steker så blir de vackra). Sockerärter, haricot verts mm passar också till. Och lite gelé.